استاندارد ISO/TS 16949 با عنوان سیستم های مدیریت کیفیت، الزامات ویژه جهت به کار گیری توسط سازمانهای تولیدی صنعت خودرو و قطعات یدکی مرتبط؛ برای نخستین بار توسط IATF در سال ۱۹۹۹ با مشارکت کمیته فنی ISO/TC 176 تدوین شد. از آن پس، این استاندارد به یکی از پر کاربردترین استانداردها در صنعت خودرو سازی تبدیل شد و هدف آن ایجاد هماهنگی در ارزیابی های مختلف و سیستمهای صدور گواهی در زنجیره جهانی تولید خودرو است. با توجه به منتشر شدن نسخه بازنگری شده استاندارد ایزو ISO ۹۰۰۱ با ویرایش ۲۰۱۵، انتظار می رفت که سیستم مدیریت کیفیت خاص صنعت خودرو ISO TS 16949 نیز ویرایش شده و نسخه به روز شده آن منتشر گردد. در این راستا نسخه جدید استاندارد بین المللی سیستم مدیریت کیفیت صنایع خودروسازی و زنجیره تأمین قطعات خودرو ISO TS 16949 : 2009 با عنوان IATF 16949 : 2016 منتشر و جایگزین شد. این استاندارد جدید، الزامات سیستمهای مدیریت کیفیت برای سازمانهای تولیدی صنعت خودرو و قطعات یدکی مرتبط را تعریف می کند و همراستا و کاملاً در چارچوب ساختار و الزامات آخرین ویرایش استاندارد سیستمهای مدیریت کیفیت ISO 9001: 2015 می باشد و به عنوان مکمل استاندارد ISO 9001: 2015 اجرا خواهد شد.
استاندارد ISO TS 16949 : 2009 یک مشخصه فنی ( A Technical Specification ) بود که با همکاری کمیته تخصصی ۱۷۶ سازمان بین المللی استاندارد ISO و IATF تدوین شده بود. اما همان طور که از عنوان نسخه جدید هویدا است نهاد بازنگری و منتشر کننده ویرایش جدید سازمان بین المللی استانداردها یعنی ISO نمی باشد و گروه کاری بین المللی صنعت خودرو IATF نسخه جدید را منتشر کرده است. گروه کاری بینالمللی خودرو (IATF) همکاری مستمر و مشارکت خود در کمیته فنی ISO/TC 176 را تضمین نموده است و بر انطباق با استاندارد ISO 9001 تاکید دارد.
لازم به ذکر است که از زمان انتشار نسخه جدید، نسخه قبلی استاندارد یعنی ISO TS 16949 : 2009 باطل گردیده و دیگر معتبر نخواهد بود. سازمان هایی که تا زمان انتشار ویرایش نهایی گواهینامه سیستم مدیریت کیفیت ISO TS 16949 : 2009 را دریافت نموده اند سه سال فرصت خواهند داشت تا سیستم مدیریت کیفیت خود را به روزآوری کرده و مطابق با الزامات ویرایش جدید بازنگری نمایند. بندها و الزامات مربوط به انجام فرآیند ممیزی و همچنین رهنمودهای لازم برای به روزآوری استاندارد پیشین و کوچ به نسخه جدید استاندارد در سندهایی جداگانه توسط IATF ( International Automotive Task Force ) منتشر خواهد شد.
منبع: سایت موسسه استاندارد ، ویکی پدیا، وب سایت حسین عبدی